-Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini başarıyla tamamlayan doktora öğrencilerinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.
-Doktora programına tezli yüksek lisans derecesiyle kabul edilen öğrenciler, ders dönemini başarıyla tamamladıktan sonra en geç 5. yarıyılın sonuna kadar doktora yeterlik sınavına girmek zorundadır.
-Doktora programına lisans derecesiyle kabul edilen öğrenciler, ders dönemini başarıyla tamamladıktan sonra en geç 7. yarıyılın sonuna kadar doktora yeterlik sınavına girmek zorundadır.
-Yeterlik sınavı sürecindeki öğrenci, ders kayıt döneminde öğrenci bilgi sisteminde öğrenci danışmanına tanımlı “Yeterlik Sınavı” dersini seçer ve danışmanına onaylatır.
-Öğrencinin dönem sonunda yeterlik sınavına hazırlıklarına devam ediyor olması halinde danışmanı ders notunu “Devam: P” şeklinde notlandırarak sonuçlandırır.
-Öğrenci, yeterlik sınavına girmek istediğinde Anabilim Dalı Başkanlığına dilekçeyle başvurarak Anabilim Dalı Yeterlik Sınav Komitesi’nin kendisine Yeterlik Sınavı Jürisi oluşturmasını talep eder.
-Anabilim Dalı Başkanlığı, Yeterlik Sınav Komitesi’nin önerdiği Yeterlik Sınavı Jürisini ve sınav tarihini “Yeterlik Sınavı Jüri Öneri Formu” ile Enstitü’ye iletir. Enstitü Yönetim Kurulu sınav jürisini kararlaştırır.
-Danışman, öncelikle Fakültesinin imkanlarını değerlendirerek sınav için toplantı yeri planlar ve rezerve ettirir. Fakülte imkanlarının yetersiz kaldığı durumda danışman Enstitü Sekreterliği ile iletişim kurarak sınav yeri için destek alabilir.
-Öğrenciler, yeterlik sınavına bir yarıyılda bir kez, toplamda en fazla iki kez girebilirler.
-Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci bir sonraki yarıyılda yeterlik sınavına tekrar girmek zorundadır.
-Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda yüz puan üzerinden en az yetmiş beş puan alan öğrenci başarılı kabul edilir ve sözlü sınava alınır. Öğrencinin, sözlü sınavdan başarılı olabilmesi için en az yetmiş beş puan alması zorunludur.
-Danışmanın, yeterlik sınavından sonra en çok 3 gün içerisinde “Yeterlik Yazılı Sınav Yoklaması" ve "Yeterlik Sınav Tutanağı” nı sınav kağıtları ve evrakıyla birlikte Enstitü Öğrenci İşlerine teslim etmesi gerekmektedir.
-Yeterlik sınavının yazılı veya sözlü bölümünde başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki dönem tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.
-Doktora programına tezli yüksek lisans derecesiyle kabul edilen öğrencilerden 6. yarıyılın sonunda, lisans derecesiyle kabul edilen öğrencilerden 8. yarıyılın sonunda yeterlik sınavını geçmeyenlerin programla ilişiği kesilir.
-Danışman, yeterlik sınavına giren öğrencilerinin başarı notlarını başarılı olması halinde “Yeterli: YT, başarısız olması halinde “Yetersiz: YZ” olarak öğrenci bilgi sistemine işler ve sonuçlandırır. Yeterlik sınav notları öğrenci bilgi sistemine işlenmediğinde sistem öğrencinin sonraki dönemde ders kaydı yapmasına izin vermemektedir.
-Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders almasını isteyebilir. Öğrenci, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.