Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Başvuruların Değerlendirilmesi

--Programlara başvuruların değerlendirilebilmesi için Anabilim Dalı Başkanının UBYS hesabından giriş yapılarak “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı” rolü seçildikten sonra sol üst köşede yer alan arama sekmesinden “Başvuru Yönetimi” aratılarak bu sekme seçilir. Bu ara yüzde ilgili bilgiler 2024 yılı, Güz dönemi ve Grup no: 1 şeklinde güncellenerek filtreleme yapılır.

-Bu aşamada solda imleçle açılan menüden “Başvuran Adaylar” sekmesi tıklanır sonra “Filtre” sekmesi kullanılarak programlara başvuran adaylar listelenir. “Görüntüleme” ve “Dokümanlar” sekmelerinden her bir adayın bilgi ve belgeleri kontrol edildikten sonra “Başvuruyu Onayla", “Başvuruyu Reddet” seçenekleri kullanılarak başvurular değerlendirilir ve sonuçlandırılır.

-Başvuru tarihleri aralığında Anabilim Dalı Başkanlıkları sistem üzerinden başvuruları düzenli olarak kontrol eder, değerlendirir ve adayların bilgi ve belge durumuna göre her bir başvuruyu Kabul / Red seçeneklerinden biriyle sonuçlandırır.

-Adayın başvuru şartlarında istenen puanlara sahip olması gerekir, küsuratlı puanlar tama yuvarlanmaz.

-Bilgi ve belgelerinde hata ve eksiklik olanlarla kabul şartlarını karşılamayanların başvuruları ÖBS sisteminde reddedilmeli, bu aday için “açıklama” kısmına reddedilme sebebi yazılarak adaya açık bir beyanla bilgilendirme yapılmalıdır.

-Sınava sadece ÖBS’de başvurusu kabul edilmiş adaylar çağrılacağından, sistemden gerekli kontroller belirli aralıklarla süresinde yapılmalıdır.

-Başvuru esnasında, Türk uyruklu adayların kontenjan sekmesinden Türk uyruklu kontenjan, yabancı uyruklu adayların ise yabancı uyruklu kontenjan seçeneğiyle başvuru yapması gerekmektedir. Teknik düzeyde sonuç listeleri etkilendiği için anabilim dalı başkanlıklarının her bir aday için bu durumu kontrol etmesi önem arz etmektedir.

Başvuruların değerlendirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

1-Mezuniyet belgesinin değerlendirilmesi

-Mezuniyet belgesinin kontrolü yapılırken adayın sisteme yüklediği diploma/mezuniyet belgesi dikkate alınmalıdır.

-Mezuniyet aşamasında olup (mezuniyet) şartlı başvuru imkânından yararlanarak başvuru yapanlar başvuru ara yüzünde Mezuniyet Belgesi yerine güncel Öğrenci Belgesi yükleyeceklerinden, bu durumda adayın not döküm belgesi ve öğrenci belgesinden hareketle mezuniyetinin kesin kayıt tarihine yetişip yetişmeyeceği değerlendirilerek karar verilmelidir. Başvurusu (mezuniyet) şartlı olarak kabul edilen öğrenci sınavdan başarılı olsa bile kesin kayıt tarihine kadar mezuniyet belgesini getirmemesi halinde kesin kaydı yapılmayacaktır.

-Diploması yurtdışından olan adayların başvuru ara yüzünde YÖK Tanıma Belgesini “Okul Tanıma Belgesi”ne yükleyip yüklemediği kontrol edilmeli tanıma belgesi yüklememiş olan adayların başvuruları reddedilmelidir.

-Öğrencinin mezun olduğu alanın programın öğrenci kabul şartlarında belirtilen alan(lar)dan olup olmadığına dikkat edilmelidir.

2- Not Döküm Belgesinin Değerlendirilmesi

-Not Döküm Belgesinin kontrolü yapılırken adayların başvuru sistemine yükledikleri Not Döküm Belgesi dikkate alınmalıdır.

-Doktora başvurularında Yüksek Lisans, bütünleşik doktora ve yüksek lisans başvurularında ise lisans not ortalaması dikkate alınacağından bu Not Döküm Belgelerinin eksiksiz olması gerekmektedir.

-Akademik not ortalaması geçici mezuniyet belgesi veya diplomasında yer alan adayların başvuruları da onaylanabilir.

-Mezuniyet şartıyla başvuran adayların o ana kadarki not ortalaması dikkate alınacağından, güncel not döküm belgesinin yüklenmiş olması gerekmektedir.

-Adayın sisteme belge yükleyemediği durumlarda ÖBS’deki ara yüzde Eğitim Bilgileri Sorgulama ekranından Not Döküm Belgesi kontrol edilebilmektedir.

3-Yabancı dil belgesinin değerlendirilmesi

-Yüklenen dil belgesinin programa başvurmak için şart koşulan dilden belirlenen puanı karşılayıp karşılamadığı incelenerek karşılamaması halinde başvuru reddedilmelidir.

-Yabancı dil belgesinin kontrolü yapılırken adayın sisteme yüklediği belgesi dikkate alınmalıdır. Adayın sisteme belge yükleyemediği durumlarda ÖBS’deki ara yüzde ÖSYM’den Sınav Bilgileri Sorgulama ekranından yabancı dil belgesi kontrol edilebilir.

-Programa başvuru şartı olarak bir puan ilan edilip belli bir dil(ler) belirlenmediğinde adayın İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Yunanca ve Farsça dillerinden ilan edilen puanı almış olması halinde programın yabancı dil şartını karşılamış olarak değerlendirilir.

-Yabancı uyruklu adaylar ilan edilen dil puanı şartını anadillerinin dışındaki bir dilde sağlamak zorundadır.

-Yabancı bir dilde eğitim veren bir programa başvuru şartı olarak belirlenen dil puanı, programın eğitim dilinden olmak zorundadır.

-Yabancı dil puanına esas teşkil eden sınavlar YDS/e-YDS/YÖKDİL’dir ve bu sınavların puanları eşit olarak birbirini karşılar. Bu sınav sonuçları sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 5 (beş) yıl süreyle geçerlidir.

-Uluslararası yabancı dil sınavlarından sadece ÖSYM tarafından tanınan sınavlardan alınmış olan belgeler kabul edilir ve bu sınavlardan alınan puanlar Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri’ne göre eşdeğeri olan YDS/e-YDS/YÖKDİL puanına çevrilerek ilan edilen dil puanı şartını karşılayıp karşılamadığına karar verilir.

-Aday % 100 İngilizce lisans/yüksek lisans programlarından mezun ise yabancı dil puan şartını karşılıyor sayılır ve kendisinden yabancı dil puanı belgesi istenmez. Anabilim dalı başkanlığı kendi programları için % 30 İngilizce lisans/yüksek lisans programlarından mezuniyetin yeterli olacağına karar verip buna ilan edilen başvuru şartlarında yer vermişse o programa mahsus olarak % 30 İngilizce lisans/yüksek lisans programlarından mezuniyet yabancı dil puan şartını karşılıyor sayılır ve kendisinden yabancı dil puanı belgesi istenmez.

4-ALES belgesinin değerlendirilmesi

-Programa başvuru şartı olarak ilan edilmiş olan ALES puanının belirlenmiş olan türden alınmış olup olmadığı incelenmelidir. Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 (beş) yıl süreyle geçerlidir.

-ALES belgesinin kontrolü yapılırken adayın sisteme yüklediği belgesi dikkate alınmalıdır. Adayın sisteme belge yükleyemediği durumlarda ara yüzde bulunan, ÖSYM’den Sınav Bilgileri Sorgulama ekranından ALES belgesi kontrol edilebilir.

-Yurt dışından alınmış olan ALES benzeri sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde ALES Sınavı Eşdeğerlik Tabloları’nda yer alan sınavlardan alınan puanlar eşdeğeri oldukları ALES puanına çevrilerek ALES puanı şartını karşılayıp karşılamadığına karar verilir.

-Yabancı uyruklu adaylar ALES puanı şartından muaf olduklarından kendilerinden ALES puanı belgesi istenmez. Bu adaylar başvuru ara yüzüne ALES belgesi yerine yabancı uyruklu olduklarını belgelendiren pasaport veya kimlik belgelerini yüklerler.

-Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz ve bu adayların değerlendirme işlemleri için (üniversite senatosunun belirlediği) ALES puanı 70 olarak kabul edilmektedir.

5-TÖMER belgesinin değerlendirilmesi(Yabancı Uyruklu Adaylar İçin)

-Yabancı uyruklu adaylar, öğretim dili Türkçe olan lisansüstü programlara kayıt yaptırabilmek için İstanbul Medeniyet Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER)'den, Türkçe bilgisinin C1 seviyesinde olduğunu gösterir belge ibraz etmek zorundadırlar. 

-Türkiye’de, Türkçe lisans ve/veya yüksek lisans ve/veya doktora programlarından mezun olanlardan ve yurt dışında Türkoloji programlarından mezun olanlardan TÖMER Belgesi istenmez.

6-Genel Değerlendirme

-Başvuru sisteminde yapılan her işlem, sistem tarafından adaylara mail ile otomatik olarak bildirilmektedir.

-Anabilim Dalı Başkanlıkları başvuruları değerlendirirken gerekli görmesi halinde başvuru sahibi ile iletişime geçip başvurudaki herhangi bir eksiklik / hatanın giderilmesi konusunda adayı uyarabilir. Ancak Anabilim Dalı Başkanlıklarının bu yönde bir yükümlülüğü olmadığı gibi başvurulardaki eksiklik ve hatanın sorumluluğu adaya aittir.