Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Program Açma

Lisansüstü Program Açılması Başvuru Süreci

-İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne yapılacak olan lisansüstü program açma/anabilim dalı kurulması başvurularının ilgili programın lisans karşılığı bulunan bölüm başkanlığınca bölüm kurul kararı alınarak, (Disiplinler arası lisansüstü program açma başvurusu ise koordinatör öğretim üyesi tarafından) başvuru dosyaları ile birlikte her yıl Eylül ayı sonuna kadar UBYS’den Enstitü Müdürlüğü’ne iletilmesi gerekmektedir.

-Enstitü Müdürlüğü başvuru dosyasını inceler.

-Enstitü Müdürlüğü program açma teklifleriyle ilgili olarak Rektörlük Program Açma Ön Değerlendirme Komisyonunun görüşünü alır.

-Rektörlük program açma ön değerlendirme komisyonunun değerlendirmesi, Enstitüye 15 Ekim’e kadar yazılı olarak bildirilir.

-Olumlu Değerlendirilen teklifler en geç 1 Kasım’a kadar Enstitü Kurul gündemine alınır.

-Enstitü Kurul toplantıları dönem başında ve sonunda olmak üzere nispeten uzun aralıklarla yapıldığından yeni program açma/anabilim dalı kurulması başvurularının bu toplantıların tarihleri dikkate alınarak hazırlanması önem arz etmektedir.

-Yeni Program Açma Teklifleri olumlu değerlendirilen programlar Senato’da görüşülür ve Senato’da kabul edilen program açma/anabilim dalı kurulması kararı, YÖK Başkanlığı’na üst yazı ile bildirilir.

-Başvuru bilgi ve dokümanları Enstitü Müdürlüğünce YÖK’ün online başvuru sistemine yüklenir, başvuru sonucu sistem üzerinden takip edilir, YÖK kararı açıklandığında ilgililerle paylaşılır ve uygulanır.

Program Açma Koşulları Ön Kontrol

Program Açma Ön Değerlendirme Formu

Program Açma Kriterleri

1-Asgari öğretim üyesi sayısı ve unvanına ilişkin kriterler;

Doktora:

Doktora programı, en az ikisi profesör, birisinin profesör olması hâlinde ise en az ikisi doçent olmak üzere, üniversite kadrosunda asgari altı öğretim üyesi ile açılabilir.

Lisans programındaki ana bilim/ana sanat dalı ile aynı isimde doktora programı açılması hâlinde bu öğretim üyelerinin dördü doğrudan programın açılacağı alandan olmak şartıyla ikisi Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği ilgili alanlardan olabilir.

Dr. Programı Açma (EK-2 Excel Tablosu)

Dr. Programı Açma (Ön Değerlendirme Dosyası)

Dr. Programı Açma (YÖKSİS Başvuru Dosyası)

(Tezli/Tezsiz) Yüksek Lisans:

Yüksek lisans programı en az ikisi profesör ve/veya doçent unvanına sahip olmak üzere üniversite kadrosunda asgari üç öğretim üyesi ile açılabilir.

Yüksek Lisans Programı Açma (EK-2 Excel Tablosu)

Yüksek Lisans Programı Açma (Ön Değerlendirme Dosyası)

Yüksek Lisans Programı Açma (YÖKSİS Başvuru Dosyası)

2-Beyan edilen öğretim üyelerine dair kriterler:

A-Unvanları bakımından YÖKSİS’teki verilerin esas alınması

-Başvurular YÖK’ün online sistemi üzerinden yapılmakta olup öğretim üyelerinin kadro bilgileri YÖKSİS’ten çekilmektedir. Başvuru dosyasında yer alan öğretim üyelerinin unvanları YÖKSİS’ten alınan verilerle eşleştirildiğinden, başvuru dosyasının YÖKSİS’teki unvanlara göre hazırlanması önem arz etmektedir.

B-Üniversitenin kadrosunda bulunması ve doktora veya doçentliğinin programın alanında olması

-Öğretim üyeleri, programın açılacağı üniversite kadrosunda görev yapmakta olup doktorası veya doçentliği programın açılacağı alanda, söz konusu program disiplinler arası ise doktora veya doçentliği Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği doğrudan ilişkili alanlarda olmalıdır.

C-Yabancı dilde açılacak programın dilinde ders verme yeterliğine sahip olması

-Önerilen programın öğretim dili yabancı dilde olacaksa, öğretim üyelerinin Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 8/7. maddesindeki koşulları sağlamaları gerekmektedir.

D-Açılacak programın gerektirdiği ders tecrübesine sahip olması

-Yüksek lisans programı açılabilmesi için en az iki yarıyıl lisans programında ders vermiş olması. Doktora programı açılabilmesi için söz konusu öğretim üyelerinin en az dört yarıyıl lisans ya da iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması gerekir.

E-Yayın performansına dair asgari şartı karşılıyor olması

-Başvuru yapılan yüksek lisans ve/ya doktora programında görev alacak öğretim üyeleri başına düşen yayın/eser sayısı ortalaması, müracaat edilen yıldan önceki takvim yılı dikkate alınarak en az 1 olmalıdır. Bu kapsamda temel alanlar bazında dikkate alınacak yayınlar şunlardır:

a) Fen Bilimleri ve Matematik, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Ziraat, Orman ve Su Ürünleri alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent,

b) Mimarlık, Planlama ve Tasarım alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent veya yarışmada derece,

c) Eğitim Bilimleri, İlahiyat, Filoloji, Hukuk, Spor Bilimleri, Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI), Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya uzmanlık alanıyla ilgili özgün bilimsel kitap,

d) Güzel Sanatlar alanı için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya alanıyla ilgili özgün bir eser dikkate alınacaktır.

3-Doktora programı açılabilmesi için akreditasyon koşulu

Bir üniversitenin Doktora programına başvuru yapabilmesi için söz konusu üniversitede en az bir programın akreditasyonunun olması gerekmektedir.

4-Anabilim Dalları bünyesinde öncelikli olarak açılacak olan programlar ve ilave olarak açılabilecek olan programlara dair hususlar

-Anabilim/ana sanat dallarında YÖK Başkanlığı tarafından ilan edilen asgari öğretim üyesi sayısına ulaşıldığında anabilim/ana sanat dalı ile aynı ismi taşıyan tezli yüksek lisans ve doktora programının açılmasına öncelik verilir.

-Bir anabilim / ana sanat dalında ilgili anabilim / ana sanat dalı isminden farklı olarak ikinci bir tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans veya bunların uzaktan öğretim programlarının açılması daha önceki lisansüstü program açılışında beyan edilmeyen asgari 5 öğretim üyesi bulunması halinde mümkündür.

-Bir anabilim / ana sanat dalında ikinci bir doktora programı açılabilmesi için YÖK tarafından belirlenen asgari öğretim üyesi sayısı ve yeterlikleri ayrıca aranır.

-Bir öğretim üyesi, lisansüstü programların açılabilmesi için asgari öğretim üyesi şartını karşılamak üzere en fazla 2 lisansüstü program başvuru dosyasında gösterilebilir.

-Tezsiz, ikinci öğretim yüksek lisans programı açılmasına birinci öğretim tezli yüksek lisans programından mezunverilmesinden sonra onay verilir.

-Bir anabilim / ana sanat dalı bünyesinde ikiden fazla tezsiz yüksek lisans programı açılamaz.

-YÖK Başkanlığı tarafından ilan edilen veya İstanbul Medeniyet Üniversitesi Senatosunca her yıl belirlenen öncelikli alanlarda yüksek lisans ve doktora programı açılmasına öncelik verilir. Bu programların bir anabilim / ana sanat dalındaki ikinci bir yüksek lisans veya doktora programı olması halinde YÖK Başkanlığı tarafından ilan edilen asgari öğretim üyesi sayısı dışında ilave öğretim üyesi şart aranmaz. Başvuru dosyasında bildirilen öğretim üyelerinin en fazla iki lisansüstü programda asgari öğretim üyesi olarak gösterilebilme kısıtı bu programlarda uygulanmaz.

-Enstitü Kurulu tarafından teklif edilmek suretiyle anabilim dalı kurulması yoluyla interdisipliner program açılabilmesi içinilgili alanlarda yüksek lisans için en az beş doktora için en az altı öğretim üyesinin başvuru dosyasında beyan edilmesi gerekir. Bu öğretim üyeleri daha önce bir defa yüksek lisans veya doktora programının asgari öğretim üyesi olarak bildirilmiş olabilir.

Açılan programların faaliyetlerini sürdürebilmelerine dair kriterler.

1. Öğretim üyelerinin üniversiteden ayrılması nedeniyle asgari öğretim üyesi şartının altına düşülen anabilim / ana sanat dallarında, ayrılan öğretim üyelerinin yerlerine usulüne uygun yeni öğretim üyeleri bildirilmedikçe programa öğrenci alımı durdurulur.

2. Mart 2024’ten önce açılan ancak yukarıda yer alan asgari yayın yeterliliğini sağlayamayan lisansüstü programların 2026-2027 Eğitim ve Öğretim yılı sonuna kadar bu kriterleri sağlaması gerekmekte olup, bunu sağlayamayan lisansüstü programlara öğrenci alımı durdurulur.

3. Asgari öğretim üyesi yeterliliklerinin her yıl mayıs ayında, öğretim üyelerinin yayın yeterlilikleri ise 3 yılda bir gözden geçirilerek şartları sağlayamayan programlara öğrenci alımı durdurulur.