İletişim
Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. İsmail Hakkı KADI
e-mail: ismailkadi@gmail.com
Tel No: 0216 280 26 01
- Program Hakkında
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Osmanlı Çalışmaları Doktora Programı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Dünya Tarihindeki yerine, modern Türkiye'nin sınırlarının ötesine uzanan çok etnisiteli, çok kültürlü ve çok dinli bir yapı olduğunu dikkate alarak odaklanır ve öğrencilerini Beşeri Bilimler alanında seçkin kariyerlere hazırlamayı hedefler.
Program özellikle Osmanlı mirasını paylaşan ülkeler ve/veya bölgelerden gelen öğrencilere yönelik olup tarihsel süreçlerle ilgili teorilere ve tarih araştırma yöntemlerine özel önem vermektedir. Program ayrıca Osmanlı mirasını paylaşan ülkeler ve/veya bölgelerin siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel tarihi hakkında dersler içermektedir. Bu sayede öğrencilere geldikleri bölgelerin Osmanlı geçmişlerine ilişkin araştırma konularına yönelmeleri teşvik edilmektedir. Öğrencilerin bu araştırmaları için bir taraftan İstanbul'daki Osmanlı arşivlerini, diğer taraftan da kendi yörelerinin kaynaklarını değerlendirmeleri öngörülmektedir. Program, bu sayede, Osmanlı geçmişinin, söz konusu ülke ve bölgelerin Ortaçağın sonlarından yirminci yüzyılın başına kadar süregelen ortak bir tecrübesi olarak ele alınacağı bir entellektüel tartışma ortamı yaratmayı hedeflemektedir. Bütün bunların bir sonucu olarak, program, bir taraftan ulus devlet merkezli Osmanlı tarihi algısının yapı çözümüne katkıda bulunurken, diğer taraftan, Osmanlı geçmişinin, Osmanlı sonrası devletlerin ulusal anlatılarında daha dengeli ve bilimsel olarak yer almasına katkıda bulunacaktır.
Doktora Öğrencileri ilk iki yarıyıl boyunca sekiz ders (bir zorunlu) ve bir seminer dersi almak zorundadır. Bu derslerden ikisi program dışından alınabilmekte ve bunların da biri program koordinatörünün onayıyla İstanbul'daki başka bir üniversiteden alınabilmektedir. Öğrenciler Osmanlı Türkçesine ek olarak, Üniversitemizce sunulan diğer dil kurslarına da katılabilmektedirler. Derslerini tamamlayan öğrencilerin kapsamlı bir sınav olan yeterlilik sınavını geçmeleri ve daha sonra üç akademik yıl içerisinde tezlerini tamamlamaları beklenmektedir.
- Kabul Koşulları
- Dört yıllık fakülte ve Tezli Yüksek Lisans Mezunu olmak: Programa başvuracak öğrencilerin Tarih bölümü mezunu olmaları zorunlu olmamakla beraber Tarih Metodolojisi, Osmanlı Tarihi ve Osmanlı Türkçesi derslerini almamış olan öğrencilerin öncelikli olarak bu derslerden oluşan 42 AKTS’lik Bilimsel Hazırlık programını bitirmeleri gerekmektedir.
- İngilizce yeterliliği: Programın eğitim dili İngilizce olduğundan öğrencilerin İngilizce yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir. Program başvurularında kabul edilen dil sınavları ve bu sınavlardan alınması gereken asgari notlar şu şekildedir: TOEFL IBT 79; Pearson PTE 71; CPE’den C seviyesi; CAE’den B seviyesi; YDS 75.
- Türkçe Yeterliliği: Yabancı uyruklu öğrencilerin TÖMER ya da Yunus Emre Enstitüsü sınavlarından C1 seviyesinde belge almaları gerekmektedir.
- ALES: Türkiye Cumhuriyeti Uyruklu öğrencilerin ALES’den 65 puan almaları gerekmektedir. Lisans veya Yüksek Lisans eğitimini Türkiye’de tamamlamış olan yabancı uyruklu öğrencilerin ALES sınavına girdiklerini belgelemeleri yeterlidir. Türkiye’de herhangi bir eğitim almamış olan yabancı uyruklu öğrenciler ALES sınavından muaftır.
- Türkiye Cumhuriyeti uyruklu ve eğitimini kendi maddi imkanlarıyla sürdürecek olan yabancı uyruklu öğrencilerin, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün (https://enstitu.medeniyet.edu.tr/tr) her yıl açıkladığı takvim çerçevesinde başvurularını Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne yapmaları gerekmektedir.
- Programa Türkiye Burslusu olarak katılmak isteyen öğrencilerin ise başvurularını Türkiye Bursları (https://www.turkiyeburslari.gov.tr/) üzerinden belirtilen şartları yerine getirerek yapmaları gerekmektedir.
- Program Yeterlilikleri
1. Osmanlı çalışmalarına katkıda bulunan disiplinler arasında ilişki kurar ve bu altyapısını Osmanlı tarihinin değişik yönleri üzerinde yapılacak orijinal çalışmalarda uygular.
2. Osmanlı çalışmalarının araştırma ve inceleme metotlarını bilir ve bunları orjinal bir araştırma alanında uygular.
3. Araştırma sonuçlarını yazılı ve sözlü olarak etkin biçimde ifade edebilir.
4. Osmanlı çalışmalarının araştırma ve inceleme metotlarını kullanarak yeni alanlarda bağımsız bilimsel çalışmalar yapabilir.
5. Güncel gelişmelere Osmanlı tarihi perspektifinden orjinal bakış açıları getirir.
6. Osmanlı tarihine dair vakalara interdisipliner perspektiften orjinal sorgulamalar ve değerlendirmeler getirir.
7. Osmanlı çalışmalarının ilgili alandaki literatürü ve kaynakları bilir ve kritik eder.
8. Sosyal ve beşeri bilimlerde geliştirilen metot ve teknikleri Osmanlı çalışmaları için kullanır.
9. Bilimsel yazım tekniklerini bilir ve kusursuz olarak uygular.
4. Ders veren öğretim üyelerinin isim listesi
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu |
Prof. Dr. Bilgin Aydın |
Prof. Dr. Berdal Aral |
Prof. Dr. Selim Karahasanoğlu |
Doç. Dr. İsmail Hakkı Kadı |
Doç. Dr. Mehmet Mert Sunar |
Doç. Dr. Güneş Işıksel |
Doç. Dr. Fatih Durgun |
Doç. Dr. M.Talha Çiçek |
Dr.Öğr.Üyesi Elif Bayraktar Tellan |
Dr.Öğr.Üyesi Fatih Bayram |
Dr.Öğr.Üyesi Zahit Atçıl |
Dr.Öğr.Üyesi Ekrem Tak |
Dr.Öğr.Üyesi İbrahim Halil Üçer |
Dr. Öğr. Üyesi Serhan Afacan |
- Müfredat
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Bilimsel Hazırlık Programı Ders Planı
I. Dönem (GÜZ) |
II. Dönem (BAHAR) |
||||
Ders Kodu |
Ders Adı |
AKTS |
Ders Kodu |
Ders Adı |
AKTS |
IOS 801 |
Historical Methodology I (Serhan AFACAN) |
7 |
IOS 802 |
Historical Methodology II (Fatih DURGUN) |
7 |
IOS 803 |
Osmanlı Türkçesi I (Ekrem TAK) |
7 |
IOS 804 |
Osmanlı Türkçesi II (Ekrem TAK) |
7 |
IOS 805 |
Ottoman History I (Elif BAYRAKTAR TELLAN |
7 |
IOS 806 |
Ottoman History II (M. Talha Çiçek) |
7 |
Toplam |
21 |
Toplam |
21 |
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Uluslararası Osmanlı Çalışmaları
Doktora Programı Ders Planı
I. Dönem (GÜZ) |
II. Dönem (BAHAR) |
||||
Ders Kodu |
Ders Adı |
AKTS |
Ders Kodu |
Ders Adı |
AKTS |
IOS 701 |
Sources and Research Methods in Ottoman Studies (Güneş IŞIKSEL) |
7 |
IOS 702 |
Seminar in Ottoman History (Elif BAYRAKTAR TELLAN) |
4 |
Seçimlik Ders |
7 |
Seçimlik Ders |
7 |
||
Seçimlik Ders |
7 |
Seçimlik Ders |
7 |
||
Seçimlik Ders |
7 |
Seçimlik Ders |
7 |
||
Seçimlik Ders |
7 |
||||
Toplam |
28 |
Toplam |
32 |
||
Seçimlik Dersler |
|||||
I. Dönem (GÜZ) |
II. Dönem (BAHAR) |
||||
Ders Kodu |
Ders Adı |
AKTS |
Ders Kodu |
Ders Adı |
AKTS |
IOS 703 |
Readings in Ottoman Intellectual History I (İhsan FAZLIOĞLU) |
7 |
IOS 704 |
Readings in Ottoman Intellectual History II (İhsan FAZLIOĞLU) |
7 |
IOS 705 |
Muslim-Christian Relations in the Ottoman Empire (15th-18th centuries) (Elif BAYRAKTAR TELLAN) |
7 |
IOS 706 |
The Ottoman Mediterranean (Güneş IŞIKSEL) |
7 |
IOS 707 |
Ottoman Hungary and Evliya Çelebi (Fatih BAYRAM) |
7 |
IOS 708 |
Ottoman Mevlevihanes: Buildings, Musicians and Poets (Fatih BAYRAM) |
7 |
IOS 709 |
History of the Janissary Corps (Mehmet Mert SUNAR) |
7 |
IOS 710 |
Social History of Ottoman Istanbul (Mehmet Mert SUNAR) |
7 |
IOS 711 |
Ottoman Material Culture: Sources and Studies (Selim KARAHASANOĞLU) |
7 |
IOS 712 |
The Ottoman Eighteenth Century in a Global Context (Selim KARAHASANOĞLU) |
7 |
IOS 713 |
Empire and Its Nations: Question of Nationalities in the Late Ottoman Period (M.Talha ÇIÇEK) |
7 |
IOS 714 |
Ottomans and the Bedouin in the Modern Era (M. Talha ÇİÇEK) |
7 |
IOS 715 |
Early Modern Ottoman State (Zahit ATÇIL) |
7 |
IOS 716 |
Ottomans, Safavids, Mughals (Zahit ATÇIL) |
7 |
IOS 717 |
Problems of Ottoman Economic History (İsmail Hakkı KADI) |
7 |
IOS 718 |
Problems of Ottoman Social History (İsmail Hakkı KADI) |
7 |
IOS 719 |
Elites and Empire in the Ottoman Arab Lands (M. Talha ÇİÇEK) |
7 |
IOS 720 |
The Ottoman Empire and International Law (Berdal ARAL) |
7 |
IOS 722 |
Contemporary Arab World (M. Talha ÇİÇEK) |
7 |
- Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezuniyet için Bilimsel Hazırlık dersleri hariç olmak üzere seminer dersi dahil 60 AKTS’lik derslerini (maksimum dört yarıyılda), yeterlilik sınavını ve tez çalışmasını başarıyla tamamlamış olması gerekir (toplamda maksimum on iki yarıyılda). Program dili İngilizce olduğundan 60 AKTS’lik derslerin tamamı ve tez çalışması İngilizce olarak tamamlanmalıdır. Ders yüklerini tamamlayan öğrenciler kapsamlı bir yeterlilik sınavından geçtikten sonra, doktora tezlerini yazabilirler.
- İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, Üniversitelerde Öğretim Görevlisi ya da Araştırma Görevlisi; Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Türk Silahlı Kuvvetleri, Bakanlıklar, Arşivler, Müzeler, Üniversiteler ve Türk Tarih Kurumu gibi kurumlarda uzman olarak çalışabilmektedirler.