İslam ve Türk Felsefesi

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Zahit TİRYAKİ

Program Hakkında:

İslam ve Türk Felsefesi özellikle ortaçağlar boyunca dünya felsefe birikiminin bütün kazanımlarını öğrenciye sağlayan bir programdır. Bu program İslam ve Türk düşüncesinin metodoloji, metafizik, ontoloji, teoloji, epistemoloji, aksiyoloji çerçevesinde ortaya koyduğu felsefi çabaları ve yazılmış eserleri dikkate alarak günümüz felsefî problemlerine, çağımız insanının zihnine ve entelektüel ilgilerine yaklaştırabilecek bir formasyonu hedefler.

Program bir yandan klasik mirası yeniden keşfetmeyi amaç edinmiş iken diğer yandan İslam toplumlarının, özellikle Selçuklu-Osmanlı-Türk toplumunun, modernlik öncesi ve sonrası entelektüel serüvenlerini felsefî diplinler ışığında araştırma konusu yapmaktadır. Programı yürüten akademik kadro ülkemizde İslam Felsefesi ve Türk Düşüncesi alanında tanınırlığı olan ve yayınlarıyla iz bırakmış öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Bu çerçevede klasik İslam felsefesi eserlerinin dilsel, yorumsal ve felsefi düzeyde okumaları yapılmakta, Türkiye ve dünya üniversitelerinde ortaya konan güncel felsefi problem ve araştırmalar tartışılmaktadır. Alandaki öğretim üyelerimiz Türkiye ve dünyada İslam felsefesi alanında yayınları ve projeleriyle güçlü bir etki sağlayacak ölçüdedir.

Kabul Koşulları:

1. Doktora programına başvuru için; yurt içi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışı fakülte veya yüksekokullardan bir yüksek lisans/lisans diplomasına sahip olmak.
  2. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES): Adayların, ALES veya eşdeğer bir sınavdan 70 puan almış olmaları gerekir.
  3. YÖK tarafından kabul edilen dillerin birinden, ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından 65 puan almış olmak.
  4. İslam ve Türk Felsefesi Lisansüstü programlarına başvuracak adayların klasik felsefe metni okuyacak düzeyde Arapça veya Farsça bilmesi gerekmektedir.
  5. Adayların değerlendirilmesi ve programa yerleştirilmeleri; ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, mülakat ve/veya yazılı sınav notunun %30’u toplanarak elde edilen puana göre yapılır.  Elde edilen bu puanın başarı değerlendirmesine alınabilmesi için en az 65 olması gerekir.

Program Yeterlilikleri:

• Felsefenin temel disiplinleri ve sorunlarıyla ilgili güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir ve alana yönelik özgün yaklaşımlar oluşturur.
  • Felsefe alanında sahip olunan ileri düzeydeki bilgileri geliştirebilmek ve derinleştirebilmek için yerli ve yabancı kaynakları tanır.
  • Felsefe alanındaki yeni gelişmeleri ve yaklaşımları sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve inceler.
  • Felsefe alanında özgün bir konu, problem veya kişiyi araştırır, kavrar, tasarlar ve uygular.
  • Felsefe alanında uluslararası ve ulusal yayınlar yapar.
  • Felsefe alanında eleştirel düşünme ile felsefi sorunlara yeni düşünce ve çözümler getirir.
  • Felsefe alanında kaynak dillerden en az birini Avrupa Dil Portföyü C1 düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü iletişim kurar ve tartışır.
  • Felsefe alanını ilgilendiren sorunların çözümüne yönelik yapılan çalışmalarla ilgili kişi ve kuruluşların karar alma süreçlerinde rol alır.

Ders Veren Öğretim Üyelerinin Listesi:

Prof. Dr. İhsan FAZLIOĞLU

FELİF 736 Arapça Felsefe Okumaları II S 3 0 3 7
FELİF 738 Farsça Felsefe Okumaları II S 3 0 3 7

FELİF 711 Gazzali Felsefesi: Metinler ve Sorunlar

Gazzali’nin her dönem için belirlenen bazı metin ya da metinleri üzerinden klasik dönemdeki çeşitli felsefi sorunlar belirli ekoller çerçevesinde tartışmaya açılmaktadır. Hem metin hem de dönem bağlamında kavramlar, sorunlar incelenmektedir.

FELİF 712 İSLAM SİYASET FELSEFESİ: FİLOZOFLAR VE METİNLER

İslâm siyaset düşüncesinin yapısı, farklılık ve süreklilikleri öğrencilerin yapacağı sunumlarla analiz edilecektir.

FELİF  716 Klasik Kognitif Psikoloji: Filozoflar ve Metinler

Yüksek lisanstaki Klasik Nefs Teorisi dersinin devamı niteliğinde düşünülebilecek bu derste İslam Felsefe geleneğindeki nefs teorileri antik Yunan felsefesi ile benzerlikleri ve farklılıkları açısından tartışılmaktadır. Derste söz konusu klasik problemler çağdaş zihin felsefesinde tartışılan temel problemlerle ilişkili bir biçimde ele alınmaktadır.

FELİF 718 Osmanlı Felsefesi: Filozoflar ve Metinler

Bu derste nazari düşüncenin altı asırda Osmanlı’da izlediği seyri kelam ve felsefe metinlerine yoğunlaşarak tahlil etmeyi amaçlamaktayız.

FELİF 721 İSLAM AHLAK FELSEFESİ: FİLOZOFLAR VE METİNLER

Platon'un, Aristoteles'in, Hedonist ve Stoacı ahlâk düşüncesi. Kelam düşüncesinde ahlâk anlayışı, et-Tıbbu'r-ruhani ve pratik felsefe ekolleri.

FELİF  725 İslam Tıp Felsefesi

Bu derste İslam felsefesinin klasik çağında yazılmış önemli tıp metinleri özellikle tıpla ilgili genel giriş bölümleri merkeze alınarak incelenmektedir. Bu bölümler tıbbın klasik bilimler şemasındaki yerini ortaya koyduğu kadar nefs-beden ilişkisinin tıbbi arka planı bağlamında dikkate alınmaktadır.

FELİF 737 ÇAĞDAŞ TÜRK FELSEFESİ

Çağdaş İslam/Türk düşüncesinin kaynaklarını, Osmanlı’nın 17. yüzyılda Batı bilim ve felsefesi ile temasını ve sonraki modernleşme serüvenini ele almak. Terminolojik düzeyde kanun, ıslah, nizam, cedid, terakki ve benzeri kavramların 18. ve 19. yüzyıllardaki yansımalarını, Tanzimat sonrası siyasi ve fikri gelişmeleri, modern eğitim kurumları ve neşriyatı belli meseleler etrafında irdelemek ve Cumhuriyet’e uzanan düşünce mirasını tartışmak.

Mezuniyet Koşulları

İki yarıyıl süren ders döneminde yükümlü olunan derslerini tamamlayan öğrenciler ardından doktora yeterlilik sınavına girerler. Doktora yeterliliği tamamlayan öğrenciler tez dönemine geçiş yapar. Tezini başarı ile tamamlayan öğrenciler bu programdan mezun olma hakkı elde ederler.

İstihdam Olanakları

Program akademisyen ve uzman yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda üniversitelerde ilgili alanda akademik eleman olarak çalışma ve ilgili kurumlarda uzman olarak çalışmak söz konusudur.