Felsefe Tarihi ve Sistematik Felsefe

Program Hakkında:

Doktora programımız, yüksek lisans aşamasını izleyen süreçten itibaren, yaşamının gelecek döneminde felsefe-bilim araştırmalarını ve akademik yayın etkinliğini sürdürmeyi ve kişisel düşünce yaşamına eşlik edecek felsefi soru ve sorunlara cevap aramayı amaçlayan öğrencilere yöneliktir. Bölümde derslerimiz doktora seminerleri şeklinde ve sınırlı sayıda katılımcı ile yapılmaktadır. Programa kabul ve ders aşamalarında, öğrencinin yayın faaliyeti yapması ve önerilen okuma listesindeki eserlerin, en az üçte birinin özetini-yorumunu içeren metinler yazarak sonuçlandırması esastır. Ayrıca seminer çalışmaları, ders içeriğine ilişkin önerilen okumalar eşliğinde, birer metin hazırlanmasını, sunum ve münazara aşamalarını içermektedir. Doktora yeterlilik sınavıyla birlikte öğrencinin geliştireceği tez önerisinin onaylanması ve danışman eşliğinde hazırlanacak tezin, komisyonda savunulması (Rigorosum) mezuniyet koşuludur. Program felsefe-bilim alanında sistematik / metodolojik araştırmalar yapabilen, ulaştığı sonuçları yayımlayarak, düşünce dünyasına katkıda bulunabilme yetisine sahip, müstakil araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Kabul Koşulları:

1. Doktora programına başvuru için; yurt içi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışı fakülte veya yüksekokullardan bir yüksek lisans/lisans diplomasına sahip olmak.
  2. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES): Adayların, ALES veya eşdeğer bir sınavdan 70 puan almış olmaları gerekir.
  3. YÖK tarafından kabul edilen dillerin birinden, ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından 65 puan almış olmak.
  4. Adayların değerlendirilmesi ve programa yerleştirilmeleri; ALES puanının %50’si,  lisans not ortalamasının %20’si, mülakat ve/veya yazılı sınav notunun %30’u toplanarak elde edilen puana göre yapılır.  Elde edilen bu puanın başarı değerlendirmesine alınabilmesi için en az 65 olması gerekir.

Program Yeterlilikleri:

• Felsefenin temel disiplinleri ve sorunlarıyla ilgili güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir ve alana yönelik özgün yaklaşımlar oluşturur.
  • Felsefe alanında sahip olunan ileri düzeydeki bilgileri geliştirebilmek ve derinleştirebilmek için yerli ve yabancı kaynakları tanır.
  • Felsefe alanındaki yeni gelişmeleri ve yaklaşımları sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve inceler.
  • Felsefe alanında özgün bir konu, problem veya kişiyi araştırır, kavrar, tasarlar ve uygular.
  • Felsefe alanında uluslararası ve ulusal yayınlar yapar.
  • Felsefe alanında eleştirel düşünme ile felsefi sorunlara yeni düşünce ve çözümler getirir.
  • Felsefe alanında kaynak dillerden en az birini Avrupa Dil Portföyü C1 düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü iletişim kurar ve tartışır.
  • Felsefe alanını ilgilendiren sorunların çözümüne yönelik yapılan çalışmalarla ilgili kişi ve kuruluşların karar alma süreçlerinde rol alır.

Ders Veren Öğretim Üyelerinin Listesi:

Prof. Dr. İhsan FAZLIOĞLU

FELSF 711

Modern Felsefe Okumaları: Hegel, Marx, Heidegger, Whitehead

FELSF 713

Erken Dönem Alman Romantisizmi Okumaları: Schlegel, Holderlin, Schelling Ve Schleiermacher

FELSF 715

Latince Felsefe II

TOPLAM

Mezuniyet Koşulları

İki yarıyıl süren ders döneminde yükümlü olunan derslerini tamamlayan öğrenciler ardından doktora yeterlilik sınavına girerler. Doktora yeterliliği tamamlayan öğrenciler tez dönemine geçiş yapar. Tezini başarı ile tamamlayan öğrenciler bu programdan mezun olma hakkı elde ederler.

İstihdam Olanakları

Program akademisyen ve uzman yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda üniversitelerde ilgili alanda akademik eleman olarak çalışma ve ilgili kurumlarda uzman olarak çalışmak söz konusudur.

Arş. Gör. Dr. Esma KAYAR